27.12.2009

Kriz kışımıza kaçacak gibi...

27.12.2009
Kapitalizm günümüzün şimdiye kadar gördüğü en iyi ekonomik düzen, buna kimse karşı çıkmasın şimdi. Serbest piyasa anlayışı sayesinde her sektörde rekabet var. Bu rekabet sayesinde yüzbinlerce insan iş sahibi, bir markete girdiğinizde alacağınız basit bir kürdan için bile onlarca marka ve çeşit var. Rekabet ortamı sayesinde de insanlar kendilerini sürekli geliştiriyor, geliştirmeyenler de oyundan düşüyor; tıpkı Darwin'in evrim teorisinde olduğu gibi. Bütün bunlar dason kullanıcıya yarıyor doğal olarak, daha ucuza daha iyisini alıyoruz ve almaya devam edeceğiz.

Sol görüşlü bir çok insan buna karşı çıkar, insan gibi karşı argüman üretse ona da lafım yok. Ama her komünist kılıklı adam kapitalizmi savunduğumda sinirlenir, yüksek sesle bunun bir insan sömürüsü olduğundan, her insanın eşit yaşam koşullarına sahip olması gerektiğinden, leninden marx tan bahseder falan da filan. Eskiden düzgün düzgün tarışmaya çalışırdım ama artık bende onlar gibi yapıcam. YAA Bİ BIRAKIN YA BU DEVIRDE KOMÜNİZM Mİ KALMIŞ?! Ben göremiyorum düzgün işleyen komünist bi ülke? Çin mi? Çinin komünizmle tek bağlantısı isminden ibaret, kapitalist düzenin ana ocağı gibi işliyor aslında. Küba mı? Küba halkı bilgisayara daha bu sene erişti, internet hala yok. Bu mu güzel yaşam?

Neyse konuya dönelim. Kapitalizmin de kusurları var elbet, her 6-7 senede bir kendine reset atmak zorunda kalıyor mesela düzen. Buna da ekonomk kriz adını veriyoruz. Krizle ilgili NTV deki ekonomistler gibi dırdır etmeyeceğim merak etmeyin =)

Krizlerde lüks harcamalar hiç bi zaman azalmaz, hatta artar bile. Çünkü hazırda parası olan zengin takıma kriz koymaz. Dolayısıyla zenginlere hitap eden alışveriş, restoran vb. işletmeler de krizden fazla etkilenmezler... Bu krize kadar Türkiye'de durum böyleydi...

İçinde olduğum için size Ankara'nın gözde mekanlar caddesi olan Filistin'in durumunu özetleyeyim:

  • Homestore cumaresi geceleri bile boş. Nightclub kısmında 20 kişiden fazla olmuyor.
  • House Cafe 6 aydır kirasını ödeyemiyormuş.
  • Komşusu meet ise 4 aydır ödeyemiyormuş.
  • Meet'in de komşusu Eat N' Joy ise 2 aydır aynı durumda, üstüne personele de maaş veremiyormuş.
  • Kitchenette'in baş aşçısı bağıra bağıra koşarak mekandan kaçmış. Yemekleri komiler olduğu kadar yapıyormuş.
  • Filistin'in hep dolu olan mekanı Kuki House ise satılık(mış). Diğer işletmelerinden deli gibi zarar eden sahipleri kukiyi satmakta bulmuş çözümü...

Durumlar epey ilginç yani...

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Marvelous Thoughts ◄Design by Pocket, BlogBulk Blogger Templates